Bez wątpienia to moja ulubiona sałatka ;)
Przepis pamięta jeszcze czasy stażu w urzędzie, gdzie tuż przed Wielkanocą obmyślałyśmy świąteczne menu. Codziennie ktoś podrzucał gazety lub wydrukowane z Internetu przepisy.
To właśnie wtedy wpadł mi w ręce przepis na tą sałatkę. Ponieważ były to moje początki w kuchni, a recepta nie wyglądała na skomplikowaną, postanowiłam wypróbować ;)
Uwielbiam ją za smak, za delikatność, a także za to, że mogę ją spokojnie zapakować na piknik i wiem, że nie będzie rozmiękczona ;)
Ilość porcji: duża miska
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
Przepis pamięta jeszcze czasy stażu w urzędzie, gdzie tuż przed Wielkanocą obmyślałyśmy świąteczne menu. Codziennie ktoś podrzucał gazety lub wydrukowane z Internetu przepisy.
To właśnie wtedy wpadł mi w ręce przepis na tą sałatkę. Ponieważ były to moje początki w kuchni, a recepta nie wyglądała na skomplikowaną, postanowiłam wypróbować ;)
Uwielbiam ją za smak, za delikatność, a także za to, że mogę ją spokojnie zapakować na piknik i wiem, że nie będzie rozmiękczona ;)
Ilość porcji: duża miska
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Puszka kukurydzy
- 2 różnobarwne papryki
- kapusta pekińska
- 2 zupki chińskie (np. kurczę pieczone z Knorra)
- Mały majonez
Przygotowanie:
- Zupki zalać niewielką ilością wrzącej wody tak, aby nasiąkły wodą a nie powstała zupa. Przykryć na 5min.
- Podsmażyć kurczaka (przypraw nie musimy używać ponieważ przesiąknie przyprawą z zupek)
- Warzywa umyć, pokroić, odsączyć kukurydzę.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, ale tyle by złączył składniki (im mniej tym zdrowiej ;))
w sałatkach najfajniejsze jest to że można łączyc tak rózne smaki. z zupek chińskich jadłam.. ale inną zupełnie:-)
OdpowiedzUsuńlubię sałatki z mięskiem, ale zupek unikam, bo są niezdrowe :)
OdpowiedzUsuńKolejny raz coś czego nie jadłam :) słyszałam o tym za to duuużo razy.
OdpowiedzUsuń