Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Muffinki bananowo-czekoladowe

Moje ulubione muffinki ;)

Od kiedy kupiłam formę do muffinek  postanowiłam wypróbować  kilka przepisów. To szybki i łatwy sposób na poczęstunek gości, mały deser czy świetna przekąska do pracy. Ponieważ są bardzo popularne, ze znalezieniem różnorodnych wariacji nie miałam problemu. Piekłam muffinki z białej czekolady, z wiśniami, z marchewką, z.. parówką i pietruszką, ale niestety żadne nie zrobiły takiej kariery jak właśnie te z bananami. Od roku nie znalazłam dla nich konkurencji.. choć muszę przyznać, że poszukiwania nie były intensywne i dlatego postanowiłam to zmienić.
Dziś zamieszczam przepis na (jak na razie) bezkonkurencyjne muffinki w moim domu, ale poszukiwania na nowy równie pyszny przepis zostają spotęgowane ;)


Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.


Składniki suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • posiekanych kilka kostek czekolady

Składniki mokre:

  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki, kefiru lub mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 rozgniecione banany


Przyrządzanie:

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, ale tak aby składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok.25min (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp.175 stopni C.

2 komentarze:

  1. Przeuwielbiam muffinki! Robiłam kiedyś z bananami, ale sypnęło mi sie "troche" sody i były strasznie gorzkie, ale na pewno będzie drugie podejście :) Człowiek uczy się na błędach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity i łatwy przepis. Czas na własnej roboty muffinki. Od dzisiaj dość kupowania muffinek.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)