Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Pychotka z rabarbarem


Rabarbar to moje zeszłoroczne odkrycie. Wybrałam się do sklepu po jakieś śliweczki, by wypróbować przepis na drożdżówkę z dodatkiem tych owoców. Śliweczek nie było, a mój wzrok przykuła skrzynka z pięknie czerwonym rabarbarem. Trochę się zastanawiałam, ale.. ;)
Ponieważ nie starczyło mi sił na drożdżowe, postanowiłam upiec coś na szybko. Szukając w Internecie inspiracji natknęłam się właśnie na ten przepis. Ciasto jest wspaniałe i żałowałam bardzo, że sezon na ten owoc skończył się kilka dni po moim wypieku. Mam nadzieję, że w tym roku wypróbuję kilka nowych pomysłów.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość porcji: średnia blaszka

Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 olejek pomarańczowy
  • niepełna szklanka oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 1 kg rabarbaru

Przygotowanie:
  1. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki (razem z obranym rabarbarem, pokrojonym w kostkę) i wymieszać.
  2. Piec w dużej blaszce (posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) ok. 1h w tem. 180 stopni. (lub ok. 40min w piekarniku z termo obiegiem)
Rabarbar można zastąpić innym owocem :)

5 komentarzy:

  1. pyszne to odkrycie, prawda?
    uwielbiam rabarbar i zawsze z niecierpliwością na niego czekam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z rabarbarem sa pyszne. Uwielbiam jego kwaskowy smak. Czekam na kolejne smaczne inspiracje :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście pychotka :) z rabarbarem nie mogło być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar uwielbiam, a najlepiej wygląda jak po ugotowaniu wchodzą z niego "włosy" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepadam za rabarbarem i wszystkim, co jest z nim związane :)
    PS. Debiuty powiadasz? To tak jak i u mnie :) widzę, że mamy ze sobą trochę wspólnego :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)