Nie zawsze wstajemy w dobrym humorze.. często przytłaczają nas myśli o obowiązkach, planach na najbliższe godziny czy dni.Jednak przyjemne rozpoczęcie poranka może nam zagwarantować uśmiech w ciągu dnia, o którym tak wielu z nas zapomina, a który potrafi tak wiele zdziałać.
Przepis na te urocze bułeczki wzięłam z Moje Wypieki. Jest tam dokładnie pokazane co i w jakiej kolejności mamy zrobić.
Wspaniałych poranków Wam życzę ;)
Przepis na te urocze bułeczki wzięłam z Moje Wypieki. Jest tam dokładnie pokazane co i w jakiej kolejności mamy zrobić.
Wspaniałych poranków Wam życzę ;)
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Ilość sztuk: 10 bułeczek
Składniki na ciasto:
- 160 ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych.
Składniki na orzechowe nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
- 100 g brązowego cukru
- 80 g śmietany kremówki
- 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
- Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
- Każdą część rozwałkować na placuszek.
- Na wierzchu posmarować nadzieniem
- Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
- Następnie naleśnik złożyć na pół.
- Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
- Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
- Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
- Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Sliczne sa te buleczki :) A to orzechowe nadzienie bardzo do mnie przemawia. Kocham wszystko, co orzechowe :)
OdpowiedzUsuńAleż urocze! Naprawdę! Cudowne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
robiłam i potwierdzam, że jest super
OdpowiedzUsuńrodzaj orzechów robi różnicę - raz użyłam gotowych ze sklepu, z opakowania i były zupelnie inne w smaku niż te, które łupaliśmy sami - te ostatnie były świeże w smaku, nie-zjełczałe, a efekt drożdżówek w rezultacie był powalający
dzisiaj wstałam w nie najlepszym humorze. bo trochę się boję tego dnia. a takie serduszko.. urocze. gdy otrzymane od Kogoś.
OdpowiedzUsuńOrzechowe nadzienie wielbię, ale takich serduszek nigdy nie robiłam chociaż nieraz taki zamiar miałam :)
OdpowiedzUsuńurocze :) też je robiłam i potwierdzam, że są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona zdjęciem !!! Muszą być pyszne bo wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuń