Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Serduszka z orzechowym nadzieniem


Nie zawsze wstajemy w dobrym humorze.. często przytłaczają nas myśli o obowiązkach, planach na najbliższe godziny czy dni.Jednak przyjemne rozpoczęcie poranka może nam zagwarantować uśmiech w ciągu dnia, o którym tak wielu z nas zapomina, a który potrafi tak wiele zdziałać.
Przepis na te urocze bułeczki wzięłam z Moje Wypieki. Jest tam dokładnie pokazane co i w jakiej kolejności mamy zrobić.
Wspaniałych poranków Wam życzę ;)

Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Ilość sztuk: 10 bułeczek

Składniki na ciasto:
  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych.

Składniki na orzechowe nadzienie:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g śmietany kremówki
  • 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
  2. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
  3. Każdą część rozwałkować na placuszek.
  4. Na wierzchu posmarować nadzieniem
  5. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
  6. Następnie naleśnik złożyć na pół.
  7. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
  8. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
  9. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
  10. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
  11. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
Dla maszynistów:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.

7 komentarzy:

  1. Sliczne sa te buleczki :) A to orzechowe nadzienie bardzo do mnie przemawia. Kocham wszystko, co orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ urocze! Naprawdę! Cudowne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam i potwierdzam, że jest super

    rodzaj orzechów robi różnicę - raz użyłam gotowych ze sklepu, z opakowania i były zupelnie inne w smaku niż te, które łupaliśmy sami - te ostatnie były świeże w smaku, nie-zjełczałe, a efekt drożdżówek w rezultacie był powalający

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj wstałam w nie najlepszym humorze. bo trochę się boję tego dnia. a takie serduszko.. urocze. gdy otrzymane od Kogoś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechowe nadzienie wielbię, ale takich serduszek nigdy nie robiłam chociaż nieraz taki zamiar miałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. urocze :) też je robiłam i potwierdzam, że są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zachwycona zdjęciem !!! Muszą być pyszne bo wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)