Brak czasu.. uwielbiam to..
Podczas studzenia ciasta i wyparzania słoiczków na przetwory mam chwilkę aby dodać przepis na pyszną nalewkę kokosową.. :)
Przepis lekko zmodyfikowany ze stronki: mniam mniam
składniki
0,5 litra wódki
10 dkg wiórek kokosowych
0,5 litra wódki
10 dkg wiórek kokosowych
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodkiego
sposób przygotowania
Zalać wiórka wódką i odstawić na okres dwóch tygodni, należy wstrząsać raz dziennie.Po upływie podanego czasu, odcedzić przez sitko (proponuje położyć dodatkowo na sitko gazę, tak aby dokładnie odcedzić nalewkę od wiórek).
Następnie dolać do odcedzonej nalewki dwie puszki mleka i dokładnie wymieszać. Rozlać do dwóch butelek pół litrowych.
Wiesz, że ja ten brak czasu też uwielbiam, tym bardziej, że powodowany jest najczęściej teraz przygotowywanymi przetworami:)
OdpowiedzUsuńNalewka musi smakować wspaniale!
Cudny stojak - gdzie można taki zdobyć?
Pozdrawiam:)
Anna-Maria - stojak dostałam w prezencie, była na nim metka "marks & spencer" :)
OdpowiedzUsuń;) ważne, żeby w tym braku czasu znaleźć tę chwilę... ;)
OdpowiedzUsuńP.S. Olivio ;) tak jest chyba właśnie najzdrowiej :) mnie czasem przeszkody na moim planie drażnią... a te spontany muszą być dla mnie miłe... bo inaczej się złoszczę :P a Ty?
Własne nalewki cieszą najbardziej;) I smakują o niebo lepiej niż kupne;)
OdpowiedzUsuńMala Mi - spontan jak najbardziej powinien być miły ;)
OdpowiedzUsuńNemi - zgadzam się :D
Witam.
OdpowiedzUsuńIle można taką nalewke trzymać w butelkach?
Wydaje mi sie, że mleko nie będzie w butelkach za długo :( Wszędzie są przepisy, ale nikt nie pisze czy i ile można to przechowywac oraz w jakich warunkach :(
Pozdrawiam
Anonimowy - Większość przepisów jakie widziałam na bazie śmietany czy mleka poleca się przechowywać w lodówce do pół roku więc ja się tego pilnuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam