Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Babeczki z nutellą





Są świetne! :)
Pysznie słodkie, delikatnie ciągnące się nadzienie, troszkę suche (jak to babeczki) są idealne do popołudniowej herbatki :)   
Przepis znaleziony na mojewypieki

Składniki na 12 babeczek:
  • 140 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • nutella (około pół szklanki)

Przygotowanie:

Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. 
Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. 
Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). 
Wystudzić na kratce.

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :)