Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Torcik makowo - serowy


Torcik ten upiekłam na próbę, aby poznać jego smak a także potencjalne trudności w przygotowaniu ;) 
Smak był tak rewelacyjny, że ciacho zniknęło w jeden dzień :) a trudności nie napotkałam żadnych ;)
Gdyby nie uzgodnione wcześniej menu, z pewnością upiekłabym go na te święta.. a tak.. poczeka do następnej okazji :)
Przepis stąd 


 Składniki:

Masa makowa:

425 g (1/2 dużej puszki) masy makowej lub własnej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub obranych migdałów
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej

Masa serowa:

1/2 kg sera zmielonego trzykrotnie (lub mascarpone)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego
2 jajka
1 biała czekolada, roztopiona

Syrop kawowy:*

50 g cukru
50 ml (g) wody
2 łyżki stołowe kawy sypanej (zmielonej)

oraz:

4 pełne łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego czy wiśniowego lub kwaśnej marmolady (przełożenie dżemem nie jest konieczne)
frużelina wiśniowa

* zamiast syropu kawowego torcik można posypać gorzkim kakao lub zrobić polewę czekoladową


Wykonanie:

·  Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
·  Masa makowa: Do miski włożyć masę makową, dodać wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopioną czekoladę (czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondelka z grubym dnem, na małym ogniu roztapiać co chwilkę mieszając). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.
·  Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
·  Masa serowa: Do miski włożyć ser i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać mleko skondensowane, jajka, roztopioną białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.
·  Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę dżemu (nie musi być dokładnie). Wylać połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (będzie gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
·  Syrop kawowy: Do wody wsypać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści mieszając. Gotować przez 5 minut, następnie dodać kawę i wymieszać. Gotować przez około 5 minut lub do czasu aż syrop zgęstnieje. Przecedzić przez sitko. Gęstym syropem (po ostudzeniu) polać ciasto. Podawać z wiśnią w syropie. Zamiast syropu kawowego ciasto można posypać gorzkim kakao.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)