Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Drożdżówki z makiem

Kolejny udany przepis ze stronki mojewypieki :)
Ponieważ cierpię na totalny brak czasu masę makową kupuję już gotową. Dodaję do niej pokrojone orzeszki lub migdały, a czasami kawałki gorzkiej czekolady.
Jeśli jednak macie czas i ochotę to z pewnością sprawdzi się przepis na tą masę od autorki bloga :)
Bułeczki są zdecydowanie warte wypróbowania :)



Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru
50 g rodzynek
25 g orzechów włoskich posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
szczypta cynamonu
2 skórki skórki pomarańczowej
1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie:
Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Ciasto:
75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej

Przygotowanie:
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować, choć niekoniecznie.

Dla maszynistów: 
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Domowe najlepsze! Ja dziś robię drożdżówki z truskawkami i kruszonką;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)