Składniki:
1 Przyprawa do kebaba (mi najlepiej smakuje z Kamisa)
2 Podwójna pierś
3 Kukurydza w puszce
4 Kilka korniszonów
5 2 pomidory
6 Kapusta pekińska
7 Mały majonez
8 Keczup
9 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
10 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
4 Kilka korniszonów
5 2 pomidory
6 Kapusta pekińska
7 Mały majonez
8 Keczup
9 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
10 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
Przygotowanie:
1 Pierś pokroić w drobną kostkę, włożyć do miseczki lub pojemnika, przyprawić połową (lub całą) przyprawy, dodać dwie łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na całą noc w lodówce.
1 Pierś pokroić w drobną kostkę, włożyć do miseczki lub pojemnika, przyprawić połową (lub całą) przyprawy, dodać dwie łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na całą noc w lodówce.
2 W następnym dniu przygotowujemy sos:
3 Mały majonez mieszamy z ok. połową keczupu, dodajemy czosnek (zmiażdżony lub granulowany), wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy.
4 Smażymy kurczaka. Następnie układamy go na dnie naczynia (użyjmy tu szklanej miski ponieważ będzie się w niej ładnie prezentować warstwowa sałatka), na nim pokrojone w kostkę pomidory a na nich kukurydzę (połowę puszki).
5 Wszystko to polewamy sosem (ilość również zależna od naszych upodobań).
6 Na sosie układamy pokrojone w kostkę ogórki, na nich resztę kukurydzy i znów polewamy sosem.
7 Ostatnia warstwa to pokrojona w paseczki kapusta pekińska.
8 Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki pod przykryciem na parę godzin, aby mogła przesiąknąć aromatem przyprawy kebab.
Smacznego :)
Zapraszam Was również do obejrzenia filmiku :)
Jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!! Nie próbowałam jeszcze z dodatkiem pomidorów, na pewno nadrobię :)
OdpowiedzUsuńDaniel - tak jak i moja :)
OdpowiedzUsuńDzikowiec - koniecznie, bo dodają fajnego smaku :)