Kolejne szybkie i niskokaloryczne danie po którym nie tak
szybko sięgniemy po jakąś przekąskę.
Danie idealne dla osób na diecie, dbających o linię czy
cukrzyków.
Składniki:
Torebka brązowego ryżu UncleBens
Kilka różyczek brokuła (mogą być mrożone)
2 garści mrożonej fasolki szparagowej
Po ¼ papryki czerwonej i żółtej
Mała pierś z kurczaka
Sos sojowy
Sól, czosnek, 0,5 szklanki bulionu (lub rozpuszczonej kostki
do potraw chińskich)
Przyrządzanie:
Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w połowie
szklanki sosu sojowego przez ok. 2h, a następnie delikatnie podsmażamy lub
gotujemy.
W tym czasie gotujemy ryż.
Warzywa (oprócz papryki) gotujemy w woku (mała ilość wody
wystarczy). Odlewamy wodę, która została, dodajemy ugotowany ryż, kurczaka,
papryki i podlewamy bulionem. Przyprawiamy i podsmażamy ok. 5min.
Smacznego :)
Bardzo pyszna propozycja, wygląda pięknie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie danie :)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu stworzyć listę dań dla diabetyków i podrzucić babci... przyda się dla dziadka. Dziękuję Ci za ten wpis :) wcześniej o tym nie pomyślałam
OdpowiedzUsuńPodobne danie przyrządzam z gotowym sosem słodko-kwaśnym. Smakuje nawet nieźle, ale...Twoja propozycja wydaje się być świetną alternatywą i na pewno zdrowszą. Nigdy nie wiadomo, ile jest chemii w takim gotowym sosie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, ryż to chyba mój ulubiony obiadowy dodatek :-)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszny i zdrowy ryż z warzywami, to lubię <3
OdpowiedzUsuńi jak tam, jak tam, robiłaś dżem? :)
apetyczne! myślę, że nie tylko dla dietujących :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńfajnie, zdrowo i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń