Kolejne udane i
pyszniutkie ciasto ze stronki mojewypieki :)
Połączenie truskawek, rabarbaru i kruszonki to coś megawspaniałego ;)
Trzymałam się proporcji wskazanych w przepisie, jednak następnym razem
spróbuje dodać mniej masła i cukru, gdyż ciasto było lekko za tłuste i słodkie.
Składniki na kruszonkę:
115 g masła,
roztopionego
3/4 szklanki
jasnego brązowego cukru (pół powinno wystarczyć)
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać
widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić
do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki na
ciasto:
170 g masła (możemy
dać mniej, np. 130g)
1 szklanka drobnego
cukru do wypieków (tu też możemy zmniejszyć ilość)
3 jajka
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
250 g rabarbaru
250 g truskawek
2 łyżki brązowego
cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać
w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i
sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę.
Dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka,
miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę,
wymieszać szpatułką.
Formą kwadratową o boku 23 - 24 cm wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto
wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub
do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam! I zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńto jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńTeż je próbowałam i rzeczywiście jest pyszne! Twoje wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńRabarbar to mój faworyt!
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam ucierane ;]
OdpowiedzUsuńo proszę :D myślałam o połączeniu rabarbaru z truskawką, ale mama zaczęła mi jęczeć, że chce sam rabarbar :P ech musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta, pyszne owoce i do tego jeszcze kruszonka, rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, zjadłby takie ciacho.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda? czy masło roztopione musi byc wystygnięte?
OdpowiedzUsuńPowinno być chociaż lekko wystygnięte :)
OdpowiedzUsuń