Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i kruszonką


Kolejne udane i pyszniutkie ciasto ze stronki mojewypieki :)
Połączenie truskawek, rabarbaru i kruszonki to coś megawspaniałego ;)
Trzymałam się proporcji wskazanych w przepisie, jednak następnym razem spróbuje dodać mniej masła i cukru, gdyż ciasto było lekko za tłuste i słodkie.


Składniki na kruszonkę:
115 g masła, roztopionego
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (pół powinno wystarczyć)
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Składniki na ciasto:
170 g masła (możemy dać mniej, np. 130g)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (tu też możemy zmniejszyć ilość)
3 jajka        
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rabarbaru
250 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.
Formą kwadratową o boku 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam! I zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je próbowałam i rzeczywiście jest pyszne! Twoje wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę :D myślałam o połączeniu rabarbaru z truskawką, ale mama zaczęła mi jęczeć, że chce sam rabarbar :P ech musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie ciasta, pyszne owoce i do tego jeszcze kruszonka, rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda, zjadłby takie ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda? czy masło roztopione musi byc wystygnięte?

    OdpowiedzUsuń
  7. Powinno być chociaż lekko wystygnięte :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)