Oczywiście 1800 oznacza liczbę kalorii :) Tą pizzę przyrządza
się z mąki żytniej i pełnoziarnistej pszennej, nie wychodzi puszysta jak
bułeczka, ale fakt, że jest nieco zdrowsza rekompensuje takie braki ;)
Dziewczyny dbające o linię dały się na nią skusić i były zachwycone smakiem :)
Jeśli często przygotowujecie pizzę to z pewnością posiadacie
kamień do jej pieczenia, a jeśli nie to gorąco go Wam polecam. Piekłam już
pizze na różnych foremkach, blaszkach i niestety nie są one w stanie dorównać
smakiem, a nawet zapachem tej z kamienia. Na tej stronce możecie przeczytać jak
działa kamień (brzmi to dość zabawnie, ale ma on specjalną instrukcję obsługi
:)) i go zamówić.
Składniki na ciasto:
Szklanka wody
25g świerzych drożdży
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki razowej
Odrobina: soli, pieprzu, cukru
1 łyżeczka oliwy
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Dodajemy
wszystkie składniki i ugniatamy z tego ciasto. Jeśli ciasto będzie za luźne
dodajemy mąkę (najlepiej pszenną pełnoziarnistą), a jeśli za twarde to wodę.
Ciasto na pizzę robię zazwyczaj na wyczucie i nie mam tu dokładnych proporcji. Przygotowane
ciasto zawijamy w folię spożywczą i dajemy na ok. 2h do lodówki.
Składniki na pizzę:
Mozzarella
Garstka żółtego sera
Papryka
Pomidor
4 plasterki szynki z kurczaka
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formujemy je w okrągły placuszek.
Smarujemy keczupem, posypujemy serem żółtym i układamy resztę składników.
Możemy też posypać suszonym oregano i bazylią. Pieczemy ok. 20min i jemy :)
Smacznego :)
Jaka apetyczna ta pizza:)
OdpowiedzUsuńno piękna, piękna!
OdpowiedzUsuńDlaczego ja tu przyszlam przed kolacja??? Pycha!;)
OdpowiedzUsuńlitości ;( wieki pizzy nie jadłam!
OdpowiedzUsuń