Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Łabędzi puch



Czerstwe, namoczone bułeczki w kremie do ciasta?
Jeśli Was również zaintrygował ten dodatek to koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto :)
Gwarantuję, że będziecie miło zaskoczeni :)

Przepis od piegusek1976 z niewielkimi zmianami



Biszkopt
5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
2 małe czerstwe bułeczki
3 szkl mleka
0,5 szkl cukru (proponuję troszkę mniej)
cukier waniliowy
10 dag wiórków kokosowych
1 kostka masła
dżem z czarnej porzeczki

Posypka
1 łyżka masła
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor.
Bułeczki zalać 2 szkl zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, a później rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe, cukier waniliowy i gotować 5 minut. Odstawić aż całkowicie ostygnie. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Biszkopt podzielić na dwie części. Na pierwszej wysmarować dżem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugą połową ciasta i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki.
Przygotować posypkę: masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa.
 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto-miło, że się odważyłaś, jak większość widzi czerstwe bułki w składzie masy to automatycznie rezygnuje z tego ciasta a szkoda, bo jest pyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, dziewczyny :)
    piegusek1976 - do odważnych.. :) dzięki temu ciachu mogę zachwycać znajomych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)