Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Placuszki z kurczaka ze znanymi ziemniaczkami



Setny post!! :D
Może powinnam zaświętować to jakimś tortem,  jednak w tej kategorii nie jestem jeszcze za dobra i dziś zapraszam Was za to na pyszny obiadek :)
Ziemniaczki, które bardzo często pojawiały się już na blogach i placuszki, które robię od początku mojej kulinarnej przygody, a do tego mizeria, aby nie było zbyt „sucho”…. Mmmm, pychotka :D



Ziemniaczki Hasselback

Składniki:
Ziemniaczki
Ostra papryka w proszku
Sól
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Ziemniaczki o cienkiej skórce myjemy delikatnie i nacinamy blisko siebie, ale ostrożnie, aby ich nie przeciąć. Niektórzy proponowali używanie dużej, drewnianej łyżki (kładziemy na niej ziemniaka), która nie pozwala przeciąć warzywa do końca.
Ziemniaczki przepłukujemy wodą – to zapobiegnie sklejeniu się plasterków. Solimy i posypujemy ostrą papryką. Układamy na blaszce posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika na ok. 50min. W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do niego posikane 2 ząbki czosnku i przelewamy do kubka, szklanki. Co 15min smarujemy tym nasze ziemniaczki. Po ok. 40 minutach przewracamy na drugą stronę, aby się ładnie zarumieniły. Po 50minutach ziemniaczki powinny być gotowe, jednak zwróćmy uwagę na ich wielkość i odpowiednio dostosujmy czas pieczenia.
Moje pyrki były mniejsze i dość oporne w gotowaniu.

Placuszki z kurczaka

Składniki:
2 piersi z kurczaka pokrojone w małą kostkę i podsmażone z ulubioną przyprawą
2 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Porządna garść startego sera żółtego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i smażyć na złote małe placuszki. 

Smacznego :)
 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)