Setny post!! :D
Może powinnam zaświętować to jakimś tortem, jednak w tej kategorii nie jestem jeszcze za
dobra i dziś zapraszam Was za to na pyszny obiadek :)
Ziemniaczki, które bardzo często pojawiały się już na
blogach i placuszki, które robię od początku mojej kulinarnej przygody, a do
tego mizeria, aby nie było zbyt „sucho”…. Mmmm, pychotka :D
Ziemniaczki Hasselback
Składniki:
Ziemniaczki
Ostra papryka w proszku
Sól
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaczki o cienkiej skórce myjemy delikatnie i nacinamy
blisko siebie, ale ostrożnie, aby ich nie przeciąć. Niektórzy proponowali
używanie dużej, drewnianej łyżki (kładziemy na niej ziemniaka), która nie
pozwala przeciąć warzywa do końca.
Ziemniaczki przepłukujemy wodą – to zapobiegnie sklejeniu
się plasterków. Solimy i posypujemy
ostrą papryką. Układamy na blaszce posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika
na ok. 50min. W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do niego posikane 2 ząbki
czosnku i przelewamy do kubka, szklanki. Co 15min smarujemy tym nasze
ziemniaczki. Po ok. 40 minutach przewracamy na drugą stronę, aby się ładnie
zarumieniły. Po 50minutach ziemniaczki powinny być gotowe, jednak zwróćmy uwagę
na ich wielkość i odpowiednio dostosujmy czas pieczenia.
Moje pyrki były mniejsze i dość oporne w gotowaniu.
Placuszki z kurczaka
Składniki:
2 piersi z kurczaka pokrojone w małą kostkę i podsmażone z
ulubioną przyprawą
2 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Porządna garść startego sera żółtego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i smażyć na złote małe
placuszki.
Smacznego :)
Zaciekawiły mnie te ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńSuper:)))
Mnie też zaciekawiły i musiałam je koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńno te ziemniaczki są po prostu rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń