Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Jedna z ulubionych. Kapuśniak

Po wielu próbach i różnych dodatkach wyszedł mój ulubiony Kapuśniaczek. A Wy jak przygotowujecie tą aromatyczną zupę? Boczek? Żeberka? Kapusta z beczki czy woreczka? 

Inspiracja z ugotuj.to




Składniki:
1 porcja włoszczyzny (lub 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej)
1 duża cebula
1 listek laurowy
8-10 ziaren pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
350 g kiszonej kapusty (ja lubię ze słoika firmy „Rolnik”)
1 marchewka
4-5 dużych ziemniaków
250 g wędzonego boczku (kupuję pokrojony w kostkę w Lidlu)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Umytą włoszczyznę i przekrojoną na pół cebulę zalej zimną wodą (1 i 1/2 litra). Dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, odcedź. Boczek pokrój w paski, a cebulę w drobną kostkę. Na niewielkim ogniu podsmaż boczek, tak aby wytopił się tłuszcz, i następnie dodaj pokrojoną cebulę. Przesmażaj, aż boczek i cebula się zrumienią. Zestaw patelnię z ognia i po chwili wlej na nią około 1/2 szklanki wody. Kapustę posiekaj i przełóż do dużego garnka (jeśli jest bardzo kwaśna, przed siekaniem przepłucz ją wodą i odciśnij). Do kapusty wlej zawartość patelni, dolej wywar warzywny, dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30-40 minut, aż kapusta zmięknie.
W osobnym garnku ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki, ale tak by nie były rozgotowane i dodaj je do gotującej się zupy (tak na ok. 20min przed jej wyłączeniem)
 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)