Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Domowe masło orzechowe. Czy wiecie jak bardzo jest zdrowe?

Takie masełko jest bardzo proste w przygotowaniu a jeszcze jak poczytacie o jego właściwościach to z pewnością przekonacie się do wykorzystywania go w różnych potrawach (na początek proponuję pyszne gofry.)
Oto co wyszukałam w internecie o tym pysznym masełku (źródło: www.fit.pl)


"(...)Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, ze masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie.
Obecność kawałków orzechów w maśle orzechowym, z pewnością spowoduje zainteresowanie i przychylność dzieci, otwartych na ciekawe i nowe pomysły także w swoim codziennym menu. Właśnie dla nich produkt ten stanowi idealną propozycją na zdrowe, energetyczne śniadanie czy przekąskę. Nie od dziś wiadomo, że orzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu".
Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie. Dietetycy podkreślają, że wybierać należy masło orzechowe z jak największą zawartością orzechów. Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca. Tak naprawdę, naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że podjadanie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca.

Wartoœść na 100g masła z orzechów arachidowych
  • Energia 595 kcal
  • Białko 25.7 g
  • Tłuszcze 46.1 g
  • nasycone 6.1 g
  • jednonienasycone 22.9g
  • wielonienasycone 14,6 g
  • Węglowodany 12 g.

Przepis na domowe masło orzechowe
Składniki:
  • 300 g orzeszków ziemnych niesolonych (wcześniej koniecznie podprażcie je na patelni)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie;
Orzeszki przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką , tłustą masę . Dodajemy cukier i sól do smaku . Przekładamy do słoiczka . Przechowujemy w lodówce."

11 komentarzy:

  1. a gdzie kupie/jakiej firmy orzeszki ziemne niesolone?

    OdpowiedzUsuń
  2. orzeszki kupisz na wagę w supermarketach. Są w dużych workach zazwyczaj na dziale owocowo-warzywnym :) Ja kupuję w Biedronce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A po co ten dodatkowy cukier??? masło po dodaniu szczypty soli i tak jest słodkie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie:D to teraz wprowadzę masło orzechowe do mojego jadłospisu:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia :) Z pewnością będziesz miała ciekawe przepisy na jego wykorzystanie :)

      Usuń
  5. Tylko orzeszki arachidowe to nie orzeszki.. to roślina z fasolowatych ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ervisha, być może i masz rację :) ten text pochodzi ze strony internetowej więc nie jest napisany przeze mnie, ale myślę, że każdy będzie wiedział o jakie orzeszki chodzi ;)

      Usuń
  6. Masło orzechowe w mojej szafce gości się już od paru lat:) Czasem zjadane same, czasem w towarzystwie kanapki czy w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pomyśleć, że ja odkryłam je dopiero niedawno.. :)

      Usuń
  7. pyszne takie masełko :) też robię w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)