Dodatek marchewki oraz ananasa nadaje ciastu słodkości więc cukier ograniczamy tu do minimum.
I tu, podpowiem Wam, abyście poszukali idealnych dla Was ananasów bo jest duża różnica w wypieku. Po wypróbowaniu tych wszystkich z Intermarche, Biedronki czy Piotra i Pawła udało mi się natrafić na pyszne, słodkie ananasy bez żadnych sztucznych dodatków w Kauflandzie :)
1 szklanka mąki orkiszowej (szklanka najlepiej większa ok 300ml)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 duże marchewki starte na średnich oczkach
6 plastrów ananasa z puszki pokrojonego na kawałki
pół szklanki oleju
1/3 szklanki cukru brązowego
2 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki zmieszać ze sobą.
Jajka roztrzepać z olejem i dodać do suchych składników. Wymieszać
Dodać orzechy, ananasy i startą marchewkę. Wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej blaszki i piec w 170st ok 40min
Smacznego :)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń