Pierwszy raz batatów spróbowałam w Holandii ok. miesiąc temu. W restauracji podano mi łososia i puree.... przypuszczałam, że z marchewki. Słodka marchewka do łososia? No cóż... na pewno nie była to miłość od pierwszego kęsa. Pod koniec posiłku już tak się przyzwyczaiłam do tej kompozycji smakowej, że koniecznie musiałam się dowiedzieć z czego było to puree.... Taaak, to były bataty z odrobiną przypraw korzennych :)
Poszperałam trochę w necie i znalazłam bardzo ciekawe informacje na ich temat (więcej możecie poczytać tu).
Poczytajcie je koniecznie i zacznijcie od bardzo prostego dania jakim jest puree z batatów :)
Możecie do nich zrobić łososia lub kotleciki z kurczaka obtoczone w panierce z orzechów i odrobiny bułki tartej.
"(...) Batat pod względem składu chemicznego, przypomina ziemniaka. Posiada
jednak wyższą zawartość suchej masy i cukrów, w porównaniu z innymi
roślinami okopowymi. Jego bulwy są również bogatym źródłem białka,
tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają też (w 100
g), sporo związków mineralnych, takich jak: potas – 373 mg, chlor – 85
mg, fosfor – 49 mg, wapń – 30 mg, siarka – 26 mg, magnez – 24 mg, sód –
13 mg, jod – 4,5 mg, żelazo – 0,8 mg,a także niewielkie ilości manganu,
miedzi, molibdenu i selenu (...)
(...) W składzie aminokwasowym białka batata występują praktycznie wszystkie
aminokwasy, takie jak: tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna,
cystyna, metionina, fenyloalanina, tyrozyna, walina, arginina,
histydyna, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna,
prolina i seryna. W bulwach batata występuje niewiele lipidów, bo tylko
około 0,1-0,5%. Spośród kwasów nienasyconych największe znaczenie mają
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Bulwy są wyjątkowo
wartościowe, gdyż dominującymi w nich kwasami tłuszczowymi (ok. 80%) są
nienasycone kwasy: linolowy i linolenowy, czasem określane, jako
witamina F.(...)
(...) Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, folacyna, cholina, a- i b-tokoferol oraz witaminy K, bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku i tzw. chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca,
neurodegeneracja). Bataty mają istotne znaczenie dla zdrowia człowieka,
również jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Warto zauważyć, że
zawartość karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa
niż w dyni, brokułach, czy szpinaku.(...)
(...) Mimo nazwy „słodki ziemniak” bulwy batata, mogą być wykorzystywane w
żywieniu diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny i bez obawy mogą
być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne
stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz
obniżyć insulinooporność .
Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka,
tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w
rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej.
Słodki ziemniak jest też dobrą przekąską dla osób próbujących schudnąć,
gdyż daje uczucie pełności, a tym samym, ułatwia kontrolę ilości
przyjmowanego pokarmu. Z uwagi na wysoką koncentrację potasu w bulwach
spożywanie batata pomaga w utrzymaniu równowagi płynów i elektrolitów w
organizmie, jak również integralności komórek. Ze względu na obecność
żelaza i wapnia, słodkie ziemniaki wpływają korzystnie prawidłowe
krążenie krwi, a także na gęstość kości. Bulwy batata mogą powodować
obniżenie ciśnienia.(...)"
Składniki na 2 osoby:
1 średni batat
Przygotowanie:
Batata myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Gotujemy na parze do miękkości (ok 15-20min. Sprawdzajmy widelcem czy już są miękkie)
Kiedy już są ugotowane robimy z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków. Można dodać odrobinę soli.
Gotowe :)
Smacznego :)
Info dodatkowe:
1 średni batat spokojnie wystarczy dla dwóch osób
Cena za 1 batata wyszła mi 6,50gr
Cena za 1kg to ok 10-17zł
Są dość twarde w obieraniu i krojeniu
Można je gotować w skórce
Kolor bulw batata może być: biały, kremowy, żółty, pomarańczowy, bordowy lub fioletowy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)