Puszyste placuszki z truskawkami to pomysł na idealne niedzielne śniadanko :)
Składniki:
kostka twarogu (chudego)
2 jajka (osobno żółtka i białka)
1/3 szklanki mąki orkiszowej lub z amarantusa
1/2 szklanki mleka
1 łyżka ksylitolu lub cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
miód
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy 1 łyżkę miodu i mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Resztę składników miksujemy (jeśli trzeba, konsystencję poprawiamy mąką lub mlekiem), dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Smażymy na małej ilości masła (najlepiej na ceramicznej patelni) nakładając po 1 łyżce ciasta
Podajemy z truskawkami
Smacznego :)
Kiedyś próbowałam z twarogu i nie wychodziły:( a pewnie są pyszne!
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj z tych proporcji i dobrze zmiksuj twarożek, myślę, że tym razem wyjdą:) są pyszne :)
Usuń