W smaku przypomina pulchnego "murzynka", a w przepisie nie znajdziecie kostki margaryny ani sporej ilości cukru.
Koniecznie spróbujcie je upiec bo kiedy dopadnie Was ochota na słodkości lub nie będzie czasu na śniadanie to będziecie mieć pod ręką idealne rozwiązanie ;)
Polecam wykorzystać mus jabłkowy własnej produkcji (teraz jest idealna pora, aby przygotować go do słoiczków)
Składniki na średnią blaszkę:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
5 łyżek brązowego cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego (około 5 łyżek)
3/4 szklanki musu jabłkowego (lub cały, mały słoiczek)
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i miksujemy do połączenia się składników.
3. Gotową masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec ok. 40-45 minut do "suchego patyczka" (można przykryć pod koniec folią aluminiową, aby się nie spiekł za bardzo)
Ciasto możemy przełożyć konfiturą lub powidłami, ale tylko tymi domowymi, z małą ilością cukru ;)
Smacznego :)
Obłędny:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam czekoladowe ciasta, zwłaszcza w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Mam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńWczoraj zrobiłam murzynka z tego przepisu i wyszedł idealnie!
OdpowiedzUsuńZdrowy, dobry skład. Jako że zostało mi sporo masy jabłkowej ( którą robiłam sama na patelni ) piekę dzisiaj kolejną blaszkę tego murzynka. Po tamtym zostały tylko okruszki.
Od teraz ten murzynek będzie królował u nas w weekendy i święta. Innych, ciężkich ciast z dodatkiem margaryny nie możemy jeść ze względów zdrowotnych. Dziękuje za wspaniały przepis i pozdrawiam!
Ela
Czy mąkę orkiszowa można zastąpić inna typu ryżowa żytnia?
OdpowiedzUsuńFantastyczny prosty murzynek i co najważniejsze wilgotny :)
OdpowiedzUsuńPyszny aksamitny smak.
OdpowiedzUsuń