Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Murzynek w wersji fit

Zapraszam Was na kolejne zdrowe ciasto, które robi się ekspresowo i bez większych zdolności kulinarnych ;)
W smaku przypomina pulchnego "murzynka", a w przepisie nie znajdziecie kostki margaryny ani sporej ilości cukru.
Koniecznie spróbujcie je upiec bo kiedy dopadnie Was ochota na słodkości lub nie będzie czasu na śniadanie to będziecie mieć pod ręką idealne rozwiązanie ;)

Polecam wykorzystać mus jabłkowy własnej produkcji (teraz jest idealna pora, aby przygotować go do słoiczków)





Składniki na średnią blaszkę:

1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
5 łyżek brązowego cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1  łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli morskiej 
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego (około 5 łyżek)
3/4 szklanki musu jabłkowego (lub cały, mały słoiczek)
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i miksujemy do połączenia się składników.
3. Gotową masę wylewamy do foremki  wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec ok. 40-45 minut do "suchego patyczka" (można przykryć pod koniec folią aluminiową, aby się nie spiekł za bardzo)

Ciasto możemy przełożyć konfiturą lub powidłami, ale tylko tymi domowymi, z małą ilością cukru ;)

Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam czekoladowe ciasta, zwłaszcza w zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  2. Wczoraj zrobiłam murzynka z tego przepisu i wyszedł idealnie!
    Zdrowy, dobry skład. Jako że zostało mi sporo masy jabłkowej ( którą robiłam sama na patelni ) piekę dzisiaj kolejną blaszkę tego murzynka. Po tamtym zostały tylko okruszki.

    Od teraz ten murzynek będzie królował u nas w weekendy i święta. Innych, ciężkich ciast z dodatkiem margaryny nie możemy jeść ze względów zdrowotnych. Dziękuje za wspaniały przepis i pozdrawiam!
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąkę orkiszowa można zastąpić inna typu ryżowa żytnia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny prosty murzynek i co najważniejsze wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)