Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Szarlotka sypana

Witam Was cieplutko po małej przerwie.

Już pierwsze dni Nowego Roku przynoszą mi spore zmiany, dlatego mam niewiele czasu na moje niektóre hobby. Zapowiada się jednak małe spowolnienie i chętnie z niego skorzystam :)

Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem, który odkryłam niedawno, natomiast - jak się okazało - moja mama znała już parę ładnych lat.. Zakładam więc, że wielu z Was również nie zaskoczy recepta na tą pyszną szarlotkę, jednak może znajdzie się ktoś kto dopiero odkrywa smaki kuchni :)

Szarlotkę robi się bardzo prosto i, jak napisała autorka, nie ma szans, aby to ciasto się nie udało :) Nie zapomnijcie tylko zabezpieczyć blaszki (o tym na końcu przepisu) :)
Cytuję za: Whiteplate

Składniki:
  • Po 1 szklance: mąki, kaszy manny, cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • 1-2 kg jabłek - obranych i startych na tarce o grubych oczkach (1,5 kilograma było dla mnie idealne)

Przygotowanie:
  1. Suche składniki wymieszać w misce.
  2. Tortownicę wysmarować masłem. Na spód wysypac troche suchych składników. Na to warstwę jabłek, potem warstwę suchych składników i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwą powinna być ta z suchej mieszanki.
  3. Na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło.
  4. Tortownicę owinąć folią aluminiową po to, by w razie czego masło nie wypływało spodem lub wstawić do innej blaszki.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  6. Wstawić szarlotkę i piec 50-60 minut.
  7. Przed wyjęciem z tortownicy dokładnie ostudzić.

7 komentarzy:

  1. jak mało składników. kasza manna gdzieś u mnie leży w szafce, kupiłam , miałam jakieś ciasto piec i zapomniałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne ciacho:)
    musze w koncu wyprobowac ta sypana szarlotke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja uwielbiam teakie rzeczy, pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już dawno jej nie robiłam jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie sobie uświadomiłam, że szarlotki jeszcze nie piekłam :) koniecznie muszę nadrobić zaległości. Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię te ciasto, zwykle podaje ciepłe z kulką lodów waniliowych lub kleksem kwaśnej śmietany. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)