To
właściwie mój pierwszy tort :)
Po
sporym czasie pieczenia różnych ciast stwierdziłam, że czas na coś „trudniejszego”.
Często słyszę, że torty wymagają zdolności, cierpliwości i innych magicznych
umiejętności ;) Więc jak tu nie spróbować?
Na
początek postanowiłam znaleźć najłatwiejszy przepis, aby się nie zniechęcić.
Wybór padł na Tort Szwarcwaldzki – tort, który zawsze kupujemy w Niemczech (Schwarzwälder
Kirschtorte) z okazji
urodzin lub świąt.
Biszkopt
jest z przepisu siostry Anastazji a reszta z tej stronki. Co prawda zabrakło mi śmietany na jego ozdobienie (miałam tylko 500ml), ale w
smaku braków nie stwierdziłam (no może za mała ilość wiśniówki;))
Jeśli również
zaczynacie przygodę z tortami to polecam wypróbować ten przepis – nic nie
zepsujecie :)
Upiec ciemny
biszkopt (ten jest sprawdzony)
Składniki:
800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać
soku!)
500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
800ml słodkiej śmietany 30%
3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2
łyżeczki)
Do
dekoracji:
16 wiśni kandyzowanych (ja odkładam 16 sztuk wiśni z
kompotu)
100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub
gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki
1 Ostudzony
biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.
2 Wiśnie
odsączyć na sitku. 16 wiśni osuszyć z soku ręcznikiem papierowym i odłożyć na
bok, będą potrzebne do dekoracji. Potrzebne będzie 500ml soku z wiśni.
3 Cukier, mąkę
ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować.
Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel.
Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej
(wiśniówki).
4 Dwa krążki
biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3
krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do
lodówki.
5 Śmietanę ubić
mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
6 Jeden z
krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany.
Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim
krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i
wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16
kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami
czekolady.
7 Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą
noc.
Smacznego :)
Wygląda wspaniale i pysznie i kusi na całego;)
OdpowiedzUsuńJak to jest Twój pierwszy tort to jestem ciekawa jak będą wyglądać kolejne ;)
OdpowiedzUsuńWow, piękny! Moje torty raczej są koślawe;) Zapiszę i sprawdzę czy faktycznie nie da się zepsuć tego przepisu - hihihi;)
OdpowiedzUsuńmojetworyprzetwory - zapraszam, jeszcze kawałek został :)
OdpowiedzUsuńklaudi23a - aż się zarumieniłam :D
Nemi - z pewnością go nie zepsujesz :) życzę powodzenia i daj znać :)
Piękny! Na pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńNazwa nieco kojarzy mi się z szynką ;) Ale tak poważnie to tort jest super, chciałabym spróbować kawałek :)
OdpowiedzUsuń