Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Tort Szwarcwaldzki


To właściwie mój pierwszy tort :)
Po sporym czasie pieczenia różnych ciast stwierdziłam, że czas na coś „trudniejszego”. Często słyszę, że torty wymagają zdolności, cierpliwości i innych magicznych umiejętności ;) Więc jak tu nie spróbować?
Na początek postanowiłam znaleźć najłatwiejszy przepis, aby się nie zniechęcić. Wybór padł na Tort Szwarcwaldzki – tort, który zawsze kupujemy w Niemczech (Schwarzwälder Kirschtorte) z okazji urodzin lub świąt.
Biszkopt jest z przepisu siostry Anastazji a reszta z tej stronki. Co prawda zabrakło mi śmietany na jego ozdobienie (miałam tylko 500ml), ale w smaku braków nie stwierdziłam (no może za mała ilość wiśniówki;))
Jeśli również zaczynacie przygodę z tortami to polecam wypróbować ten przepis – nic nie zepsujecie :)

 
Upiec ciemny biszkopt (ten jest sprawdzony)
Składniki:
800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)
500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
800ml słodkiej śmietany 30%
3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)

Do dekoracji:
16 wiśni kandyzowanych (ja odkładam 16 sztuk wiśni z kompotu)
100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

1  Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.
2  Wiśnie odsączyć na sitku. 16 wiśni osuszyć z soku ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok, będą potrzebne do dekoracji. Potrzebne będzie 500ml soku z wiśni.
3  Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).  
4  Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.
5  Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
6  Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.
7  Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale i pysznie i kusi na całego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to jest Twój pierwszy tort to jestem ciekawa jak będą wyglądać kolejne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, piękny! Moje torty raczej są koślawe;) Zapiszę i sprawdzę czy faktycznie nie da się zepsuć tego przepisu - hihihi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mojetworyprzetwory - zapraszam, jeszcze kawałek został :)
    klaudi23a - aż się zarumieniłam :D
    Nemi - z pewnością go nie zepsujesz :) życzę powodzenia i daj znać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny! Na pewno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nazwa nieco kojarzy mi się z szynką ;) Ale tak poważnie to tort jest super, chciałabym spróbować kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)