Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Pieczarki nadziewane jajkiem

Takie pieczarki idealnie sprawdzą się na każdej imprezce nie tylko jako dodatek do mięs, ale również jako pyszne danie dla wegetarian, którzy nie zawsze mają duży wybór w menu ;)


Składniki:

12 dużych pieczarek
3 ugotowane na twardo jajka
cebula
3 łyżki masła
surowe jajo
trochę startego sera żółtego
posiekana natka pietruszki
bułka tarta
sól
pieprz

Przygotowanie:

1 Pieczarki umyć, osączyć, odkroić kapelusze i lekko wydrążyć
2 Trzonki, wydrążony miąższ i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na maśle.
3 Dodać ugotowane na twardo i posiekane jajka, pietruszkę, żółty ser, wbić jajko i dodać tyle tartej bułki, by nadzienie stało się spoiste.
4 Doprawić solą, pieprzem, odrobiną Warzywka.
5 Kapelusze napełnić farszem
6 Smażyć na średniej ilości oleju z dodatkiem masła (możemy również piec je w piekarniku wtedy danie będzie mniej kaloryczne:)) Można je również opanierować jak krokiety i usmażyć.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Robię identycznie. Uwielbiam je! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Mama robi takie pieczarki, tylko zwykle z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sa przepyszne! Dzieki za przepis, takie kiedys robila moja mama:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)