Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Szarlotka z Misianki



Tą szarlotkę wypatrzyłam u Kaś. Zachwyciły mnie te pagórki i oczywiście przyjemna nazwa :)
Od Kaś mam już swoją ulubioną szarlotkę – najlepsza szarlotka na świecie, ale tej po prostu nie udało mi się oprzeć ;)
W smaku wyszła bardzo dobra; chrupiące, słodkie ciasto i porządne kawałki jabłuszek sprawiły, że jest u mnie drugą ulubioną szarlotką, a uwierzcie mi, próbowałam już wieeeelu przepisów na ciasta z jabłkami; i tych babcinych, maminych i jeszcze innych zachwalanych ;)
Polecam wypróbować bo zarówno smak jak i wygląd z pewnością Was zachwyci :)



Składniki:
przepis Pani Misi Zielińskiej, dostępny w dodatku do Gazety Wyborczej, znaleziony u Amber
1 kg kwaśnych jabłek - obranych, przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych [antonówki]
mielony cynamon [łyżeczka]
cukier waniliowy [łyżka]
cukier [2 łyżki]
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 kg mąki
1 kostka masła
1 filiżanka cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli oraz 1 białko
Przygotowanie: 
Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na 2 godziny. Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. A ja biorę całość a kawałek zostawiam autorce ;)
    dzięki za odwiedziny mojego bloga, mam bzika na punkcie czekolady- bo każdy jakiegoś bzika ma ;):D
    pozdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)