Główną zaletą Ricotty jest jednak
wysoka przyswajalność jej białek, niska zawartość tłuszczu i wysoka
zawartość wapnia, bo aż 272 mg, gdzie dla porównania ser twarogowy ma
tylko 96mg, a mleko 121 mg. Wartość energetyczna typowej
Ricotty to około 130-170 kcal w 100 gramach (w zależności od zawartości
tłuszczu).
Ser jest gładki w konsystencji i łagodny w smaku, wykorzystywany do potraw słodkich jak i pikantnych"(źródło: dietetykawpraktyce)
Ja już zaczęłam zastępować twarożek ricottą :) Na początek przygotowałam placuszki z sałatką owocową.
Robi się je bardzo szybko, jedynie smażenie wymaga nieco dłuższej chwili.
Przepis jest świetny! Placuszki nie rozpadają się podczas smażenia i smakują rewolucyjnie.
Składniki:
opakowanie serka ricotta (250g)
2 jajka (osobno żółtka i białka)
5 łyżek jogurtu
3/4 szklanki mąki amarantusowej lub orkiszowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli.
Resztę składników zmiksować ze sobą, dodać białka i delikatnie je wmieszać.
Smażyć na odrobinie oleju po 1minucie z każdej strony.
Podawać z konfiturami, owocami, sosami.
Smacznego :)
idealne po treningu <3
OdpowiedzUsuńMój Mąż uwielbia ser ricotta, ciekawe czy w tej wersji też by polubił.
OdpowiedzUsuń