Dania główne     Śniadania/kolacje     Zdrowe przekąski     Soki    

Placuszki z ricotty. Idealne dla sportowców

"Ser Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Słowo „ricotta” (wł. Risotta) znaczy w dosłownym tłumaczeniu – podwójnie warzony. Głównym składnikiem naturalnej Ricotty są albuminy i globuliny - białka o bardzo wysokiej wartości żywieniowej. Dlatego często serwatka w proszku jest w składzie mleka i odżywek dla dzieci, produktów dla osób zajmujących się sportem, czy kulturystyką.
  Główną zaletą Ricotty jest jednak wysoka przyswajalność jej białek, niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość wapnia, bo aż 272 mg, gdzie dla porównania ser twarogowy ma tylko 96mg, a mleko 121 mg. Wartość energetyczna typowej Ricotty to około 130-170 kcal w 100 gramach (w zależności od zawartości tłuszczu). 
  Ser jest gładki w konsystencji i łagodny w smaku, wykorzystywany do potraw słodkich jak i pikantnych"
 (źródło: dietetykawpraktyce)


Ja już zaczęłam zastępować twarożek ricottą :) Na początek przygotowałam placuszki z sałatką owocową.
Robi się je bardzo szybko, jedynie smażenie wymaga nieco dłuższej chwili.
Przepis jest świetny! Placuszki nie rozpadają się podczas smażenia i smakują rewolucyjnie.


Składniki:

opakowanie serka ricotta (250g)
2 jajka (osobno żółtka i białka)
5 łyżek jogurtu 
3/4 szklanki mąki amarantusowej lub orkiszowej 
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli.
Resztę składników zmiksować ze sobą, dodać białka i delikatnie je wmieszać.
Smażyć na odrobinie oleju po 1minucie z każdej strony.
Podawać z konfiturami, owocami, sosami.

Smacznego :)
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)